بستن

بنر هدر دسکتاپ
بنر هدر موبایل

دلایل ایجاد ترک های پوستی یا آستریا و راهکارهای مقابله با آن

دلایل ایجاد ترک های پوستی یا آستریا و راهکارهای مقابله با آن
چکیده این مطلب : انتشار : 1401/09/14 0 نظر

ترک های پوستی یا آستریا که با نام استرچ مارک نیز شناخته می شوند، خطوط و ترک های قرمز و یا مایل به سفیدی هستند که در برخی از قسمت های بدن ظاهر می شوند. این ترک ها اغلب به دلیل کشش بیش از حد پوست در نواحی مورد نظر و نازک شدن پوست آن نواحی ایجاد می شود. معمولا تغییرات ناگهانی و افزایش یا کاهش سریع سایز و وزن به ویژه در دوران بارداری، بدنسازی و ... دلیل ایجاد این ترک ها هستند. بعلاوه این مشکل در قسمت های لگن، مفصل ران، شکم، سینه، باسن و پهلو بیشتر اتفاق می افتد. البته ترک های پوستی عارضه خطرناکی نمی باشند. ولی برخی آن ها را از نظر زیبایی ظاهری ناخوشایند می دانند و در پی رفع آن هستند. در این مقاله اطلاعات کاملی را در مورد این ترک های پوستی، علل ایجاد آن ها و راهکارهای موثر جهت پیشگیری و درمان آن ها را بررسی می کنیم. پس اگر شما هم به دنبال راه چاره ای برای رهایی از این ترک ها هستید، ادامه این مطلب را از دست ندهید.
 

استرچ مارک چیست و چرا ایجاد می شود؟

همان طور که گفته شد استرچ مارک ها یا همان ترک های پوستی معمولا به دلایل تغییرات وزنی شدید خصوصا بعد از ماه چهارم یا پنجم در بارداری، دوران شیردهی، شروع چاقی در دوران بلوغ، مصرف طولانی مدت استروئیدها، پیشینه ژنتیکی و ... ایجاد می شوند. از طرفی بیماری های مزمن، شاخص توده بدنی (BMI) قبل از بارداری و میزان کشش پوست با توجه به وزن نوزاد در خانم های باردار نیز می توانند در ایجاد این ترک ها دخیل باشند. در چنین شرایطی کشیدگی پوست با کاهش فیبرهای کلاژن و الاستین در لایه های عمیق تر پوست همراه شده و استحکام و کشسانی پوست را تحت تاثیر قرار می دهند. در نتیجه در این نواحی ترک های پوستی ایجاد می شوند.

این ترک های پوستی علائم و نشانه هایی مانند نازک و قرمز شدن پوست قبل از پدیدار شدن را ایجاد می کنند. همچنین این علائم ممکن است با خارش و حساسیت همراه باشند. این ترک ها در ابتدا به صورت چروک های قرمز تا بنفش یا قهوه ای تیره هستند که بستگی به رنگ پوست هر فرد دارد. سپس به مرور زمان صاف تر و کمرنگ تر شده و رنگشان به نقره ای و سفید تغییر می کند. درست است که گذشت زمان می تواند باعث کم رنگ تر شدن ترک های پوستی شود، اما این مسئله ممکن است حتی تا چندین سال طول بکشد. 

آیا استرچ مارک ها یا ترک های پوستی درمان می شوند؟

لازم به ذکر است که این ترک ها هیچ گونه خطر یا آسیبی برای سلامتی پوست محسوب نمی شوند. اما عده بسیاری به دلیل غیریکنواختی ظاهر و رنگ پوست در این نواحی، مایل به درمان و رفع این ترک ها هستند. می توان گفت که درمان قطعی و صد در صدی در این خصوص مطرح نشده است. اما روش های درمانی متعددی وجود دارند که به شما در بهبود این ترک ها کمک می کنند. همچنین فراموش نکنید که هیچ روشی معجزه نمی کند و هر پروسه درمان طبیعی نیاز به زمان و استمرار در انجام آن دارد. البته این نکته را هم ذکر کنیم که اختمال بهبودی ترک های پوستی تازه ایجاد شده که هنوز قرمز هستند و سفید نشده اند، بیشتر خواهد بود.

دلایل ایجاد ترک های پوستی یا آستریا و راهکارهای مقابله با آن 

چگونه از ایجاد ترک های پوستی پیشگیری کنیم؟

همه ما بارها این جمله را شنیده ایم که پیشگیری بهتر از درمان است.باید بگوییم که در این مورد هم دقیقا همین طور است. هر چند که پیدایش استرچ مارک ها امری کاملا طبیعی بوده و افراد زیادی با آن مواجه می شوند. اما می توان با انجام چند راهکار ساده تا حد زیادی از بروز ان ها پیشگری کرد. البته ترک های پوستی همیشه هم قابل پیشگیری و در برخی مواقع غیر قابل اجتناب هستند. در هر صورت با رعایت نکات زیر می توان تا میزان زیادی به کاهش خطر ایجاد ترک های پوستی کمک کرد.

- رعایت توازن و حفظ وزن مناسب
- نوشیدن آب کافی و حداقل شش تا هشت لیوان در طول روز 
- رعایت تغذیه سالم و سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی به ویژه ویتامین A و C 
- پرهیز از رژیم های غذایی غیر اصولی و تغییرات ناگهانی و شدید سایز و وزن بدن
- افزایش وزن آرام و تدریجی در طول دوران بارداری
- استفاده از کرم های مرطوب کننده و لوسیون بدن و روغن تراپی خصوصا در دوران بارداری

روش های درمان آستریا یا ترک های پوستی

درمان ترک های پوستی کاری زمان بر و تا حدی دشوار است. بعلاوه نیازمند استمرار و مداومت در درمان می باشد. راهکارهای درمان این عارضه را می توان به سه شیوه شامل روش درمان خانگی، مصرف کرم های موثر درمانی و همچنین روش های تهاجمی و جراحی تقسیم کرد. در این قسمت هر یک از این روش ها را بررسی می کنیم تا بتوانید راهکار مورد علاقه خود را انتخاب کنید. 

1.    روش های درمان خانگی و طبیعی ترک های پوستی

این روش به کمک محصولات و ترکیبات طبیعی انجام می شود و شما می توانید به ارحتی با ترکیباتی آسان به کاهش و یا حتی رفع این ترک های پوستی کمک کنید. اما برای کسب نتایج موثر در این روش نیاز به انجام مستمر و منظم و دقیق این اقدامات دارید. برای این منظور می توان از ترکیبات گیاهی و طبیعی مانند شی باتر، روغن های گیاهی و ماسک های خانگی استفاده کرد که در ادامه آن ها را معرفی می کنیم. اغلب از این ترکیبات برای ماساژ دادن روی پوست نواحی مورد نظر استفاده می شود. 

روغن تراپی با روغن های گیاهی و طبیعی

روغن های گیاهی سرشار از مواد مغذی برای پوست هستند. شما می توانید با ماساژ این روغن ها روی پوست نواحی مورد نظر به بهبود ترک های پوستی و حتی پیشگیری از بروز آن ها در دوران بارداری و ... کمک کنید. برای مثال، روغن زیتون فوق‌العاده مغذی و نرم کننده بوده و در صورت استفاده منظم به درمان ترک های پوست کمک می کند. در دوارن بارداری برای این که مانع ایجاد ترک های پوستی پس از زایمان شوید، می توانید روغن زیتون را روی پوست خصوصا در ناحیه شکم ماساژ دهید. این روغن مرطوب کننده با افزایش رطوبت و حالت کشسانی پوست از ایجاد ترک ها جلوگیری نماید. روغن بادام و نارگیل نیز برای علائم ترک های پوستی موثر می باشند. از دیگر روغن های مغذی می توان به روغن کرچک اشاره کرد. این روغن ظاهری خشک و چروک ترک های پوستی را تغذیه و آبرسانی کرده و به تدریج باعث بهبود ترک ها می شود. 

استفاده از شی باتر

شی باتر یک کره گیاهی فوق العاده مغذی با مزایای مرطوب کننده و ترمیم کننده می باشد. این ماده با عمکلرد ضد التهابی خود و رطوبت رسانی و تسکین پوست موجب درمان موثر ترک های پوستی و خطوط سفید که به دلیل افزایش سن یا چاقی ایجاد شده اند، می شود. 

ماساژ پوست با ژل آلوئه ورا

آلوئه ورا گیاهی است که به دلیل خواص بازسازی کننده و ترمیم کننده اش شناخته می شود. ژل و عصاره این گیاه معجزه آسا می تواند به بهبود ترک های پوستی کمک کند. برای این منظور کافی است که به صورت روزانه این ژل تازه را روی نواحی مورد نظر ماساژ دهید و بگذارید به مدت 20 تا 30 دقیقه بر روی پوست بماند. سپس پوستتان را با آب ولرم بشویید. 

استفاده از کره کاکائو

یکی دیگر از ترکیبات طبیعی که استفاده از آن قبل و در طی دوران بارداری می تواند به طور موثری با پیدایش این ترک ها مقابله کند، کره کاکائو است. توصیه می شود شب ها مقداری از این کره گیاهی و مغذی را به خوبی بر روی پوست ماساژ دهید. 

دلایل ایجاد ترک های پوستی یا آستریا و راهکارهای مقابله با آن

مصرف ویتأمین  E به صورت خوراکی یا موضعی

استفاده از ویتأمین  Eیکی از راهکارهای موثر برای درمان ترک های پوستی می باشد. این ویتأمین محلول در چربی با افزایش خاصیت ارتجاعی و انعطاف پذیری پوست و کاهش پارگی سطح پوست به درمان ترک های ناشی از چاقی یا بارداری و ... کمک زیادی می کند. از طرفی ضمن کمک به درمان ترک های پوستی از بروز آن ها نیز جلوگیری می نماید. برای این منظور می توانید از ویتأمین E به صورت موضعی بر روی پوست استفاده کنید. و یا با مشورت پزشک از قرص ویتأمین E به صورت خوراکی استفاده کنید. 

تهیه ماسک های خانگی

شما همچنین می توانید با استفاده از ترکیبات طبیعی ماسک هایی را برای این منظور تهیه نمایید. برای مثال یکی از ماسک های تغذیه کننده پوست که در کاهش ترک های پوستی تاثیر چشمگیری دارد، ماسک تخم مرغ است. برای این کار 2 عدد زرده تخم مرغ، آب یک عدد لیمو ترش، 2 قاشق چایخوری جو پرک و 2 قاشق چایخوری بادام درختی کوبیده شده را با هم ترکیب کرده و برای نرم شدن بافت ماسک نیز به مقدار کافی به این ترکیب شیر اضافه کنید. این ماسک را روی ترک ها گذاشته و اجازه دهید کاملاً خشک شود. سپس پوستتان را با آب سرد بشویید. این روش نوعی لایه برداری است که باید به صورت روزانه و منظم انجام شود تا اثربخشی آن مشخص گردد. 

2.    استفاده از کرم ها و لوسیون های موثر برای درمان ترک های پوستی

روش دیگری که برای درمان ترک های پوستی توصیه می کنیم، استفاده از محصولات مراقبت از پوست است. لوسیون ها و کرم های مرطوب کننده و مغذی و همچنین لایه بردارها با ترکیبات قدرتمند می توانند در این زمینه فوق العاده موثر باشند. برای مثال، کرم بدن آبرسان و سفت کننده پوست ضد سلولیت آگوستینوس بادر به طور ویژه برای این منظور طراحی شده است. این محصول با بهره گیری از فناوری انحصاری و ماده قدرتمند TFC8، شی باتر و بیزابولول فرموله شده و حاوی مواد گیاهی بسیار مؤثر و غنی از اسیدهای چرب امگا 6 و آنتی اکسیدان ها می باشد. از این رو پوست را عمیقا آبرسانی و مرطوب و تغذیه کرده و موجب سفت و صاف تر شدن آن می شود. بعلاوه به تسکین پوست های تحت استرس نیز کمک می کند. این کرم با کمک به تجدید سلولی و بازسازی پوست مشکلاتی نظیر سلولیت و علائم کشیدگی و خشکی، ترک های پوستی، خطوط، لک، قرمزی و سایر عیوب پوست را بهبود می بخشد. افزون بر این، یک لایه مغذی و محافظ روی پوست ایجاد کرده و آن را نرم و صاف می کند. بافت کره ای و فوق العاده مغذی این کرم، پوستی هیدراته، حجیم و انعطاف پذیرتر به شما می دهد. در نتیجه تا حد زیادی مانع ایجاد ترک های پوستی می شود.

اسکراب و لایه بردار بدن سه گانه شکر کوکو اند ایو مدل بالی بافینگ نیز محصولی موثر برای تجدید سلولی و بازسازی و احیای پوست است. این اسکراب حاوی ذرات شکر و نارگیل و مواد آتشفشانی بوده و با لایه برداری ملایم و موثر سلول های مرده پوست را از بین می برد. بعلاوه با افزایش گردش خون در پوست به بهبود ظاهر علائم کشیدگی، سلولیت و آثار ترک های پوستی کمک می کند. فرمولاسیون گیاهی و ملایم این اسکراب باعث آسیب یا خشک شدن پوست نمی شود. بلکه موجب بهبود نرمی و لطافت و طراوت پوست شده و آن را روشن و درخشان تر می سازد. این محصول لکه ها و خشکی و زبری پوست را نیز برطرف می نماید. 

یکی دیگر از محصولاتی که برای پیشگیری از ایجاد ترک های پوستی می توانید استفاده کنید، شیر تغذیه کننده و نرم کننده پوست بدن المیس است. این محصول با ترکیبی ارزشمند از پروتئین شیر، روغن کاملیا ژاپنی و عصاره جو دوسر فرموله شده و پوست بدن را تغذیه و نرم می کند. همچنین با حالت دهی پوست، آن را فوق العاده صاف و نرم و مخملی می کند. این محصول بافت کرمی و غنی با اثرات مرطوب کننده قوی دارد. لذا با تامین رطوبت و مواد مغذی مورد نیاز پوست سبب پیشگیری و درمان خشکی، کدری، زبری و کم آبی آن می شود. 

3.    روش های درمانی تخصصی و تهاجمی تر برای رفع ترک های پوستی

روش های قبلی برای اثربخشی و درمان ترک ها نیاز به زمان طولانی تری دارند. به همین دلیل بیشتر به منظور پیشگیری بکار می روند. روش های دیگری به صورت تهاجمی تر وجود دارند که برای کاهش و درمان خطوط و ترک های پوستی اثربخشی بالایی خواهند داشت. رایج ترین روش های این دسته شامل میکرودرم ابریژن، لیزر درمانی، کربوکسی تراپی و جراحی می باشند که در ادامه بررسی می کنیم. اما این روش ها باید در کلینیک و توسط پزشک متخصص انجام شود. پزشکان با توجه به خطوط ایجاد شده روی پوست روش مناسب را برای شما انتخاب می کنند. روش های تهاجمی نیاز به جلسات منظم و صرف هزینه بیشتری داشته و در برخی روش ها ممکن است با کمی درد همراه باشد. 

روش میکرودرم ابریژن

این روش با استفاده از اسپری اکسید لایه هایی از پوست را تراش داده و خطوط و ترک های پوستی کم عمق تر را از بین می برد. 

روش لیزر درمانی

لیزر درمانی شامل لیزر لایه برداری سطحی پوست و لیزر جوانسازی برای رفع ترک های پوستی می باشد. در روش لایه برداری، لایه بیرونی پوست از قسمت اپیدرم حذف شده و باعث جایگزینی سلول های جدید و کاهش علائم ترک پوستی می شود. در لیزر جوانسازی نیز با ایجاد حفره های کوچک در پوست اطراف ترک موجب تحریک کلاژن سازی و بازسازی و جایگزینی سلول های جدید در پوست می شود. 

روش پی آر پی (PRP)

این روش همان سلول درمانی می باشد که با تحریک بازسازی و کلاژن سازی در نواحی استریا به مرور باعث کاهش علائم آن می شود. 

روش کربوکسی تراپی

کربوکسی تراپی به معنای تزریق گازکربنیک زیر پوست می باشد. این روش زیبایی کلینیکی یک درمان منحصر به فرد برای ناهمواری های پوستی بوده و برای درمان پوست های شل، افتادگی، استرچ مارک ها و ترک های پوستی ناشی از بارداری و چاقی و لاغری، خط های چاقی در قسمت ران ها و سلولیت و ... کاربرد دارد. این روش نیز با بهبود متابولیسم زیر پوست و افزایش کلاژن سازی نتایج مورد نظر را کسب می کند.

روش نخ گذاری  

در این روش یک نخ کوچک مخصوص در بافت استریا ها گذاشته می شود تا با تحریک کلاژن سازی به بازسازی پوست و کاهش ترک های آن ناحیه کمک کند.

نتیجه گیری 

همان طور که گفتیم ترک های پوستی یا آستریا عارضه ای کاملا طبیعی بوده و اکثر افراد آن را تجربه می کنند. این ترک ها هیچ مشکلی برای شما ایجاد نمی کنند ولی اگر اصرار به رفع آن ها دارید می توانید از روش های ذکر شده در این مقاله کمک بگیرید. همچنین می توانید به منظور اثرگذاری بیشتر و بهتر و سریع تر با مشورت یک متخصص از یک یا چند روش به طور همزمان استفاده کنید. 

نظرات

captcha Refresh

به این مطلب امتیاز دهید

جدیدترین مقالات