جراحی ها جزو روش های درمان اساسی هستند و انواع مختلفی دارند. بسیاری از افراد برای بازیابی مجدد سلامتی خود؛ تحت جراحی قرار می گیرند. این جراحی ها با وجود اینکه یک راه مهم برای درمان برخی مشکلات و بیماری ها هستند، اما می توانند برای بدن آسیب زا باشند. زیرا این عمل ها ممکن است به شما استرس وارد کنند و باعث ریزش مو شوند. در واقع، ریزش مو جزو عوارض رایج پس از جراحی می باشد. از نظر علمی نیز مشخص شده که افراد پس از جراحی ریزش موی بیشتری را تجربه می کنند. مشاهده مقادیر زیاد ریزش مو می تواند باعث ناراحتی شما شود، اما نباید از این بابت وحشت کنید.
بطور کلی، ریزش موی پس از جراحی یک عارضه جانبی طبیعی و در عین حال شایع است که به آن تلوژن افلوویوم می گویند. این عارضه، روش تدافعی بدن شما برای مقابله با انجام یک عمل پزشکی است. اما این ریزش ها موقتی هستند و موهای شما باید ظرف چند ماه دوباره رشد کنند. بدین ترتیب، کافیست اطلاعات لازم برای مقابله با این عارضه ریزش مو را داشته باشید. همچنین، درک دلایل ریزش مو برای کنترل این مشکل بسیار مهم خواهد بود. در این مقاله به بررسی همه دلایل ریزش مو پس از جراحی و اینکه آیا می توان آن را درمان کرد، می پردازیم. پس اگر شما نیز به تازگی تحت درمان های جراحی قرار گرفته اید و با ریزش مو مواجه هستید، در ادامه این مطلب همراه ما باشید.
در جواب این پرسش باید بگوییم بله، جراحی می تواند باعث ریزش موی موقت یا اصطلاحا "تلوژن افلوویوم" شود. در واقع، بدن پس از یک جراحی بزرگ، تحت استرس شدید قرار می گیرد. این استرس زیاد ممکن است در چرخه رشد مو اختلال ایجاد کند و سبب ریزش یا نازک شدن مو شود. بنابراین، وقتی بدن چنین استرس فوق العاده ای را تجربه می کند، بر رشد مو تأثیر می گذارد و مشکلاتی مانند ریزش یا نازکی موها را در پی دارد. ریزش مو اغلب در افرادی که تحت عمل جراحی های چاقی یا اسلیو معده قرار گرفته اند، بسیار شایع است. همچنین گفته می شود که استرس و کمبودهای تغذیه ای، دلایل اصلی این ریزش موها هستند. لذا پس از رفع این عوامل، ریزش مو نیز متوقف می گردد.
چرخه رشد و طول عمر مو یک فرآیند بیولوژیکی پیچیده است که در آن فولیکول های مو سه مرحله اصلی را طی می کنند. این مراحل یا فازهای رشد مو عبارتند از:
- فاز آناژن (مرحله رشد به مدت 2-6 سال طول می کشد.)
- فاز کاتاژن (مرحله انتقالی به مدت 2-3 هفته طول می کشد.)
- فاز تلوژن (مرحله خفته که حدود سه ماه طول می کشد.)
در یک فرایند یا چرخه طبیعی مو، فولیکول های روی پوست سر هر 3-5 سال یک بار تعویض می شوند. بدین ترتیب؛ پس از گذر از این مراحل، ریزش اتفاق می افتد. در نتیجه تار مو می ریزد و جای خود را به موی جدید و تازه می دهد. با این حال، پس از جراحی یا بعبارتی در طول تلوژن افلوویوم، فولیکول های مو در فاز آناژن یا رشد تحریک می شوند تا زودتر از موعد وارد فاز تلوژن شوند. این امر باعث نازک شدن موها و ریزش زودهنگام آنها می شود. اما باید بررسی کنید که محرک های ایجاد این عارضه چیست تا بتوانید با آن مقابله کنید.
در واقع، استرس فیزیولوژیکی عامل اصلی ریزش مو پس از جراحی است. با این حال، مکانیسم دقیق این مسئله مشخص نیست. بر اساس فرضیات، وقتی شما تحت جراحی قرار می گیرید، بدن تمام منابع خود از قبیل مواد مغذی و انرژی خود را برای حفظ عملکرد اندام های حیاتی بکار می گیرد. در نتیجه توجه به عملکردهایی که اهمیت کمتری دارند، مانند رشد مو بطور موقت متوقف می شود. بعبارت ساده تر، در چنین شرایط حساسی، بدن سعی دارد که بیشتر روی بازیابی و بهبود سلامت بدن تمرکز کند و موقتا از مسائل ساده تر چشم پوشی می کند. عمل های جراحی و دوران نقاهت و پس از بهبودی، بدن را تحت فشار فیزیولوژیکی قابل توجهی قرار می دهد. این امر در ایجاد ریزش مو نقش دارد. البته افراد بسیار زیادی اعتقاد دارند که داروهای بیهوشی مورد استفاده در طول جراحی می توانند باعث ریزش مو شوند. با این حال، هیچ داده علمی برای حمایت از این ادعا وجود ندارد.
علاوه بر فرآیند فیزیولوژیکی، بلاتکلیفی و عدم قطعیت درمان و سایر عوامل روانی نیز می تواند بر سلامت روان فرد تأثیر بگذارد. تحقیقات نشان می دهد که استرس می تواند اثرات التهابی در بدن ایجاد کند که ممکن است رشد مو را مهار کند. در نتیجه باعث آسیب به مو و القای فاز کاتاژن به تارهای آن می شود. این امر مننجر به ریزش مو می گردد. از سوی دیگر، ممکن است وضعیت سر در طول جراحی طولانی مدت سبب فشار روی پوست سر شود. این امر اغلب باعث اختلال در جریان خون در پوست سر شده که منجر به ریزش مو موضعی می شود. اینها، فرضیات مهم در مورد علل ریزش موی بعد جراحی هستند. اما تحقیقات علمی در مورد چگونگی این اتفاق هنوز در مراحل اولیه است. بطور جدی، گمان می شود که استرس بعنوان محرکی عمل می کند که به فولیکول مو سیگنال می دهد که خاموش شود یا وارد فاز تلوژن افلوویوم شود. سپس هنگامی که بدن شما شروع به بهبودی می کند، چرخه مو به حالت عادی خود باز می گردد. با این حال، می توانید با اتخاذ راهکارهایی برای بهبودی سریع تر، عوارض بعد از عمل از جمله مشکل ریزش مو را کاهش دهید.
همانطور که ذکر شد، ریزش مو بعد از انجام عمل های جراحی، یک مسئله نسبتا شایع و طبیعی است. با این حال، چند راه برای تسریع روند بهبودی و کاهش عوارض بعد از عمل که باعث ریزش مو می شود، وجود دارد. شما می توانید ریزش موی پس از جراحی را با حذف عوامل محرک مانند استرس، کمبودهای تغذیه ای مانند کمبود زینک و آهن و همچنین نوسانات هورمونی برطرف کنید. بر اساس نتایج یک مطالعه انجام شده، بیمارانی که به دنبال جراحی متابولیک و چاقی دچار ریزش مو شدند، غلظت زینک کمتری دارند. بر اساس این مطالعه، بیش از نیمی از افراد پس از جراحی چاقیMBS ، ریزش مو را تجربه می کنند. اما، ایجاد تغییراتی در سبک زندگی و لایف استایل مانند پیروی از یک رژیم غذایی سالم و متعادل و داشتن یک روتین منظم مراقبت از مو می تواند به شما کمک کند تا حجم از دست رفته موهای خود را در حدود 3 تا 6 ماه دوباره باز گردانید.
شما می توانید برای معکوس کردن ریزش موهایتان از مکمل های ویتامین و مواد معدنی مانند آهن و زینک یا روی استفاده کنید. این امر به ویژه در مدیریت ریزش مو و کاهش وزن پس از جراحی چاقی بسیار مفید است. همچنین می توانید مکمل های اسید آمینه نیز مصرف کنید. بطور کلی، متخصصان پوست در صورتی که فولیکول مو هنوز فعال است، دارو درمانی را برای تحریک رشد مو توصیه می کنند. یکی از داروهایی که معمولاً برای درمان اختلالات موی مختلف (تلوژن افلوویوم) تجویز می شود، ماینوکسیدیل یا روگین است. البته این داروها بهتر است توسط فرد متخصص تجویز شود. با این وجود، اگر ریزش موهایتان همچنان ادامه یافت یا بدتر شد، باید با پزشک مشورت کنید. زیرا گاهی اوقات، ریزش مو ممکن است نشان دهنده یک بیماری یا وضعیت پزشکی جدی باشد. لذا پزشک پس از معاینه دقیق وضعیت موهای شما، علت این عارضه و درمان موثر آن را پبشنهاد می دهد.
در این بخش چند نکته مهم برای کنترل ریزش مو پس از انجام جراحی های بزرگ آورده شده است. این نکات مراقبتی می توانند تا حد زیادی به بهبود شما کمک کرده و با ریزش مو مقابله کنند. پس سعی کنید همه این موارد زیر را تا حد امکان رعایت کنید.
کسب بهبودی کامل پس از عمل های جراحی به زمان نیاز دارد. بدن نیز بیشتر در طول خواب بهبود می یابد. زیرا زمانی که می خوابیم، بدن در یک چرخه ترمیم و بازسازی طبیعی قرار می گیرد. بنابراین در خواب، بدن ما ترمیم می شود و بهبودی خود را باز می یابد. این موضوع به خوبی اهمیت خواب برای بهبود و سلامت بدن را نشان می دهد. به همین دلیل، ضروری است که بعد از جراحی ها خوب بخوابید تا روند بهبودی تسریع شود. در مقابل، کمبود خواب باعث استرس ناخواسته می شود و ممکن است ریزش مو را بدتر کند. بنابراین سعی کنید بعد از عمل، خواب کافی و آرام داشته باشید. توصیه می کنیم هنگام خواب از روبالشی های ساتنی یا ابریشمی استفاده کنید. این جنس های پارچه، اصطکاک بین مو و روبالشی را کاهش می دهند. در نتیجه ممکن است به جلوگیری از شکستن یا ریزش بیشتر مو کمک کنند.
همانطور که متوجه شده اید، استرس یکی از عاملین اصلی ریزش موی بعد از عمل جراحی است. پس سعی کنید استرس را از خود دور کنید. برای این منظور می توانید تکنیک های مراقبه مانند یوگا و مدیتیشن را تمرین کنید. همچنین فعالیت هایی که می توانند به آرامش کمک کنند را انجام دهید. از آنجایی که استرس باعث ریزش مو می شود، بنابراین کنترل آن باعث بهبودی سریع شما و پیشگیری از ریزش مو خواهد شد. بدین ترتیب، هنگامی که بعد از جراحی، میزان استرس خود را تنظیم کرده و آرامش داشته باشید، موهای شما بطور طبیعی شروع به رشد می کنند.
اگر می خواهید سریع تر بهبودی خود را بدست آورید، از یک رژیم غذایی غنی از پروتئین استفاده کنید. زیرا پروتئین ها بخش عمده ای از ساختار موهای شما را تشکیل می دهند. غذاهایی مانند تخم مرغ، گوشت بدون چربی، غذاهای دریایی، سبزیجات برگ دار و عدس باعث تامین اسیدهای آمینه ضروری برای رشد مو می شوند. همچنین، ضروری است که رژیم غذایی شما سرشار از زینک، آهن و ویتامین ها باشد. غلات کامل، میوه ها، آجیل و دانه ها گزینه های عالی برای مبارزه با اکثر کمبودهای تغذیه ای می باشند. زیرا به خوبی ویتامین ها و مواد مغذی مورد نیاز برای سلامت بدن و موهایتان را فراهم می سازند.
برای مقابله با ریزش مو بعد از جراحی موهایتان را شل ببندید. استفاده از مدل موی سفت و محکم می تواند به فولیکول های مو فشار وارد کند. این امر ممکن است بر سلامت پوست سر شما تأثیر منفی بگذارد و باعث ریزش مو شود. بنابراین از مدل موهای خیلی محکم مانند قیطانی و دم اسبی و بافت های سفت خودداری کنید. در عوض، یک مدل موی آزادتر یا مدل موی دم اسبی ملایم و شل را انتخاب کنید. همچنین پوست سر خود را ماساژ دهید. زیرا این کار می تواند گردش خون در ناحیه کف سر را تقویت کند. همچنین با بهبود فولیکول های از سلامت کلی موها حمایت می کند.
در بخش های قبل هر آنچه را که باید در مورد ریزش موی پس از جراحی بدانید؛ آورده شده است. بطور خلاصه، بدن پس از جراحی بزرگ، تحت استرس شدید قرار می گیرد که بر رشد مو تأثیر می گذارد و منجر به ریزش یا نازک شدن مو می شود. اما با از بین بردن محرک هایی مانند استرس، کمبود تغذیه ای و عدم تعادل هورمونی، می توانید ریزش مو را پس از جراحی رفع کنید. برای مثال، یک رژیم غذایی سالم، داشتن خواب کافی و پرهیز از مدل موهای سفت می تواند به بهبود سریعتر موهای شما کمک کند. این ها بخشی از مطالبی است که در متن ذکر شده اند. حال در این بخش، چند نکته دیگر که می تواند برای مبارزه با ریزش موهایتان کمک کننده باشد را بیان می کنیم. پس بیایید نگاهی به این نکات کلیدی بیاندازیم:
- در وضعیت تلوژن افلوویوم یا ریزش موی پس از جراحی، باید به خوبی از موها مراقبت کرد. در این شرایط، استفاده از شامپوهایی که به لایه برداری پوست سر و در نتیجه بهبود گردش خون کمک می کنند، ممکن است مفید باشند. بعلاوه، بهتر است از محصولات و فرمول های مبتنی بر گوگرد و کافئین خودداری کنید.
- اگر در شرایط تلوژن افلوویوم هستید، دلیلی وجود ندارد که برای جلوگیری از ریزش، موهای خود را کمتر بشویید. در واقع، شستشوی کمتر موهایتان منجر به تجمع کثیفی و آلودگی ها روی پوست سر می شود. این امر نیز ممکن است به راحتی منجر به ریزش بیشتر موهایتان شود. بنابراین موها را طبق روال معمول خود بشویید.
- وضعیت تلوژن افلوویوم با ریزش موی بعد جراحی، می تواند منجر به نازک شدن مو و ریزش مو شود. اما این عارضه معمولاً منجر به آلوپسی یا کچل شدن نمی شود. با این حال، اگر ریزش موی شدید دارید و می خواهید ریزش بعد از جراحی را درمان کنید، می توانید از درمان های پزشکی استفاده کنید. روش کاشت مو می تواند با پیوند مو از سایر قسمت های بدن به پر کردن نواحی خالی و طاس کمک کند. در نتیجه موهایتان، ظاهری پرپشت و کامل تر پیدا می کند. همچنین می توانید پس از مشورت با پزشک متخصص، سایر روش های درمانی ترمیم مو مانند لیزر درمانی یا میکرونیدلینگ را برای درمان ریزش مو در نظر بگیرید.
- در نهایت لازم به ذکر است که اگر در این اواخر تحت یک عمل جراحی بزرگ یا تهاجمی قرار گرفته اید که از نظر روحیف برای شما بسیار استرس زا بوده است، امکان دارد ریزش مو را تجربه کنید. در این شرایط باید بدانید که جراحی استرس زای قبلی باعث این ریزش مو شده است. بنابراین باید با رعایت موارد ذکر شده در این مطلب سعی کنید سریع تر بهبود خود را بازیابید.
برخی افراد پس از جراحی ریزش مو را تجربه می کنند، ولی این امر طبیعی بوده و جای نگرانی نیست. در واقع، ریزش مو پس از جراحی یک عارضه جانبی شایع می باشد. این موضوع در ابتدا ممکن است باعث استرس و نگرانی شما شود، اما خوشبختانه موها در عرض چند ماه دوباره رشد خواهند کرد. دلیل اصلی ریزش مو پس از جراحی استرس فیزیولوژیکی است. استرس و کمبودهای تغذیه ای باعث ایجاد اثرات التهابی در بدن می شوند که رشد مو را مهار می کند. اما می توان با ایجاد تغییراتی در رژیم غذایی (برای رفع کمبودهای تغذیه ای) و اصلاح سبک زندگی (برای مبارزه با استرس) آن را برطرف کرد. مصرف داروهای تجویزی و مکمل های مولتی ویتامین و مواد مغذی به معکوس کردن ریزش موها کمک می کنند. شما همچنین می توانید برای بهبود سلامت موهای خود چند تغییر در لایف استایل یا روتین مراقبت از موهایتان ایجاد کنید. در نهایت اگر رعایت این موارد نتیجه ای نداشت و ریزش مو متوقف نشود، بهتر است با یک متخصص پوست مشورت کنید. زیرا گزینه های درمانی زیادی برای رفع ریزش مو وجود دارد که پزشک به شما پیشنهاد می دهد.
در کنار دوری از استرس و رعایت موارد ذکر شده در بالا، می توانید از محصولات مراقبت از مو که خاصیت ضد ریزش دارند، استفاده کنید. در پایان چند مورد از بهترین محصولاتی که برای کنترل و درمان ریزش مو ساخته شده اند را به شما معرفی می کنیم:
سرم مولتی پپتید پرپشت کننده و ضخیم کننده مو اوردینری محصولی فوق العاده موثر و کارآمد برای درمان و مراقبت از موها است. این سرم برای حمایت از پوست سر و ایجاد موهای متراکم تر و پرتر و سالم تر طراحی شده و مشکلات ریزش مو و نازکی و شکنندگی آن را کاهش می دهد. این سرم حاوی ترکیبی از فناوری های پپتیدها و عصاره های گیاهی متعدد است. این مواد باعث تغذیه موها و افزایش قابل مشاهده ضخامت تارهای آن می شوند. در نتیجه موهایتان پرپشت و ضخیم و قوی تر خواهند شد. این فرمول بر پایه آب بوده و بافتی غلیظ و سبک دارد. همچنین فاقد مواد مضر است و برای انواع موها مناسب می باشد.
اگر به دنبال یک شامپوی ضدریزش موثر هستید، شامپو آمینکس پلاس فولیکا آر ایکس ضد ریزش و تقویت کننده مو را به شما پیشنهاد می دهیم. این شامپو در بهبود انواع الگوی ریزش موی آندروژنیک و غیرآندروژنیک و انواع شوره موثر است. همچنین به کنترل و کاهش ریزش های دوره ای، فصلی و پراکنده موها کمک می کند. این شامپوی ضد ریزش حاوی بیوتین، اوکتوپبروکس، آمینکسیل و سیستئین است. لذا در حین پاکسازی ملایم پوست سر و موها، آنها را تغذیه می کند. بعلاوه، باعث تقویت و محافظت ریشه و فولیکول موهایتان می شود. بدین ترتیب، هم از ریزش جلوگیری می کند و هم باعث تحریک رویش مجدد و تسریع رشد موها می شود. با استفاده از این شامپو، شاهد افزایش استحکام و ضخامت و سلامت موها خواهید بود. از طرفی دیگر، این شامپو دارای خواص ضد قارچی و ضد باکتری است و با شوره و عفونت های پوستی مقابله می نماید. این شامپو فاقد سولفات بوده و برای آقایان و بانوان قابل استفاده است.
شامپو ضد ریزش و تقویت کننده مو حاوی عصاره سیر سیاه بیوکسین نیز گزینه مناسبی برای مراقبت کامل از مو و جلوگیری از ریزش آن است. فرمول قدرتمند این شامپو حاوی 100% عصاره سیر سیاه و مواد فعال غنی، پپتیدها، بیوکمپلکس B11، اسیدهای چرب، فلاونوئیدها، انواع مواد معدنی و ویتامین های A، B1، B2، B5، B9 و ...می باشد. این ترکیبات ریشه و تارهای موها را تغذیه و تقویت می کنند و باعث می شوند موهایی ضخیم تر و قوی تر داشته باشید. همچنین به رشد سالم موها نیز کمک می کنند. این شامپو از موها محافظت گرده و آسیب های آن را ترمیم می نماید. بدین ترتیب، حجم، شادابی و درخشش بیشتری برایتان موهای شما به ارمغان می آورد. این شامپوی ضدریزش مورد تایید متخصصین بوده و فاقد سولفات است. استفاده از ان برای انواع موها حتی افراد دارای پوست سر حساس مناسب می باشد. افزون بر این، جهت استفاده بعد از کاشت مو نیز مناسب خواهد بود.
تمامی حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به سایت رایا میکاپ / رایا کازمتیک می باشد.