بستن

بنر هدر دسکتاپ
بنر هدر موبایل

شپش سر چیست؟

شپش سر چیست؟
چکیده این مطلب : انتشار : 1401/05/11 0 نظر

شپش سر (پدیکولوز کاپیتس) نوعی عفونت شایع و مسری می باشد که از هزاران سال قبل در سراسر دنیا و در تمامی نژادها مشاهده شده است. این شپش ها اندازه های بسیار کوچک و تقریباً 1-3 میلی متر داشته و به رنگ خاکستری مایل به سفید هستند. با ما در این مقاله همراه باشید تا به راه های مقاله با این موجود مزاحم بپردازیم.

شپش سر چیست؟

شپش سر (پدیکولوز کاپیتس) نوعی عفونت شایع و مسری می باشد که از هزاران سال قبل در سراسر دنیا و در تمامی نژادها مشاهده شده است. این شپش ها اندازه های بسیار کوچک و تقریباً 1-3 میلی متر داشته و به رنگ خاکستری مایل به سفید هستند. این حشرات کوچک در قسمت های ریشه های مو و نزدیک به پوست سر می مانند و تنها از خون و گرمای سر انسان تغذیه می نمایند. آن ها در صورتی که از سر انسان جدا شوند نیز بیش از 2 روز زنده نمی مانند. این حشرات باعث خارش شدید کف سر و حتی اطراف گردن و شانه ها شده و گاهی در اثر خراشیدن پوست موجب بروز قرمزی، التهاب و زخم می شود. عاملی که باعث انتقال این بیماری می شود، تماس نزدیک به سر فردی که شپش دارد و همچنین استفاده از وسایل مشترک آلوده به شپش می باشد. بنابراین بیشترین مکان هایی که احتمال انتقال این عفونت را ایجاد می کنند، مدارس و مهد کودک ها، مراکز مراقبت های شبانه روزی، پادگان و سربازخانه ها، سالن های زیبایی و ورزشی و آرایشگاه ها و ... می باشند. 

راهکارهای درمان شپش سر 

شپش سر باید به سرعت درمان شود زیرا روند تولید مثل و تخم گذاری در آن ها بسیار سریع است. به همین دلیل تاخیر در درمان موجب افزایش تعداد این شپش ها و در نتیجه سخت تر شدن درمان آن ها می شود. از طرفی شپش سریعا قابل انتقال بوده و ممکن است به سایر اطرافیان و افراد خانواده منتقل شود. لذا در صورت مطلع شدن از وجود آن ها، در اولین فرصت اقدام به درمان آن نمایید. در زمان های قدیم برای درمان شپش، موهای فرد را کاملا می تراشیدند. ولی امروزه با توجه به پیشرفت علم و ابداع روش های جدید درمانی، نیازی به تراشیدن و کچل کردن موها نمی باشد. در ادامه موثرترین راهکارهای درمان شپش سر را بیان می کنیم. 

1.    استفاده از شامپو و لوسیون های ضد شپش

اگر زمانی متوجه شدید که خودتان یا فرزندتان دچار شپش سر شده اید، اولین کاری که انجام آن ضروری است، تهیه و استفاده از شامپو و لوسیون های ضد شپش می باشد. شما می توانید با مراجعه به داروخانه ها و مشورت با پزشک داروساز، از محصولات و داروهایی که حاوی پیرترین، پرمتین، دایلس و لیندان هستند، استفاده نمایید. همچنین در استفاده از آن ها باید دستورالعمل محصول و تعداد دفعات مورد نیاز برای مصرف آن را به دقت رعایت کنید تا تمامی شپش ها و تخم هایشان ریشه کن شوند. 

شپش سر چیست؟ و راهکار های درمان آن

2.    شانه کردن مو با شانه مخصوص شپش

شانه شپش نوعی شانه دندانه ریز است که به راحتی در داروخانه ها یافت می شود. شانه کردن موها با شانه مخصوص شپش می تواند در جدا شدن آن ها از موها بسیار موثر باشد. بهتر است این کار را کاملا با دقت و صبر و حوصله زیاد انجام دهید. 

3.    جدا کردن تخم شپش از روی سر

تخم های شپش ها بسیار کوچک و شفاف بوده و پس از حدود یک هفته الی 10 روز بزرگ می شوند. این تخم ها کاملا به پایه مو و پوست سر نزدیک بوده و محکم به ساقه های موها می چسبند. اما با وجود این که کندن و جدا نمودن تک به تک تخم های شپش از روی سر کاری دشوار و زمان بر می باشد ولی در تسریع روند درمانی این بیماری فوق العاده موثر است. برای این کار باید پوست سر و موها را در مقابل نور زیاد و یا به کمک ذره بین بررسی کرده و تمامی دانه های قابل مشاهده شپش و تخم های آن را جدا نمایید. 

4.    مراجعه به پزشک و متخصص

در صورتی که روش های درمان خانگی و داروهای بدون نسخه در درمان شپش سر موثر واقع نشوند، باید به سرعت به پزشک و متخصص پوست و مو مراجعه کرده و از داروهای درمانی قوی تری استفاده نمود. 

شپش سر چیست؟ و راهکار های درمان آن

5.    ضد عفونی و پاکسازی وسایل شخصی 

پس از این که موفق به درمان شپش های سر شده اید، باید وسایل شخصی خود از جمله شانه، برس مو، حوله، ملافه، لباس، کلاه، هدفون، اسباب بازی ها و ... را حداقل 5 دقیقه در آب بسیار گرم ضد عفونی کنید. این کار سبب می شود که مطمئن شوید شپش های موجود در وسایل نیز کاملا از بین رفته اند. 

نظرات

captcha Refresh

به این مطلب امتیاز دهید

جدیدترین مقالات