بستن

بنر هدر دسکتاپ
بنر هدر موبایل

روتین مراقبت از پوست در دوران بارداری

روتین مراقبت از پوست در دوران بارداری
چکیده این مطلب : انتشار : 1401/03/17 0 نظر

دوران بارداری یک دوره فوق العاده حساس از زندگی خانم ها می باشد. ایمنی و سلامت مادر و جنین در این دوران اهمیت فراوانی پیدا می کند. به همین دلیل حساسیت و نگرانی های افراد در استفاده از محصولات مراقبتی در طی دوران بارداری افزایش می یابد. با وجود این که عملا روتین بارداری نسبت به روتین های معمولی تفاوت چندانی ندارد. اما یکی از دغدغه های اصلی بانوان باردار این است که از محصولات پوستی و آرایشی که ترکیبات ایمنی دارند، استفاده نمایند. زیرا این محصولات به طور مستقیم با سلامتی مادر و جنین در ارتباط بوده و ممکن است از طریق پوست جذب بدن شوند.

یکی از راه های حصول اطمینان از مناسب بودن محصولات مورد استفاده در دوارن بارداری، شناخت کامل ترکیبات بی خطر و امن و همچنین ترکیبات مضر برای خانم های باردار است. از طرفی نیز این دوران در عین شیرینی و لذت بخشی، باعث ایجاد یک سری تغییرات هورمونی در خانم ها می شود که ممکن است شرایط پوستی آن ها را نیز تغییر دهد. در این مقاله در مورد اصول مهم روتین های پوستی در بارداری و ایمنی ترکیبات مواد سازنده در این دوره حساس صحبت می کنیم. برای آگاهی از این مطالب در ادامه با ما همراه باشید. 

تغییرات پوستی در دوران بارداری

در این دوران به دلیل تغییرات هورمونی مشکلاتی نظیر استرچ مارک ها، هایپر پیگمتیشن و لک های تیره بارداری یا ملاسما، ریزش موها و کدر شدن آن ها، کاهش رشد مو و ناخن ها، افزایش مشکلات پوست و مو نسبت به قبل مانند پسوریازیس و عفونت های قارچی، قرمزی شدید پوست، ایجاد جوش و آکنه، ایجاد پاپول هایی روی شکم، دست ها و بدن، خارش و رش شدید، همچنین کلستاز درون کبدی بارداری که باعث خارش شدید دست و پا می شود و ... بسیار شایع هستند. از طرفی عدم تعادل هورمون ها در دوران بارداری سبب ایجاد لک های ناشی از بارداری یا لک های هورمونی و ملاسما می شوند. این لک ها به رنگ قهوه ای بوده و بیشتر در نواحی گونه ها، بینی، پیشانی و اطراف چشم ها ظاهر می گردند. این لک ها همچنین در ماه های اول بارداری کوچک و کمرنگ هستند و کم کم تشدید می شوند. در اغلب افراد تمامی این مشکلات بعد از اتمام دوره بارداری به طور خود به خود از بین می روند. با این وجود توصیه می کنیم همه این موارد توسط متخصصین پوست و پزشک زنان درمان شوند. تنها در موارد خفیف تر، می توان با استفاده از محصولات دارای ترکیبات امن و بی خطر به بهبود برخی مشکلات کمک کرد.

روتین مراقبت از پوست در دوران بارداری

آشنایی با ترکیبات ایمن و ترکیبات مضر در دوره بارداری

در این قسمت ترکیباتی که باعث آسیب به جنین نشده و استفاده از آن ها در دوران بارداری بی خطر است را معرفی می کنیم. آزلائیک اسید یکی از ترکیبات ضد لک و جوش ایمن در این دوران است که به بهبود آکنه و رزاسه و قرمزی پوست کمک می کند. همچنین ویتامین سی یک ترکیب ایمن ضد لک و روشن کننده پوست است. نیاسینامید برای مراقبت از پوست در دوران بارداری، کنترل چربی و درمان لک و آکنه کاملا بی خطر است. لاکتیک اسید نیز یکی از ایمن ترین ترکیبات ضد جوش در بارداری محسوب می شود. از ترکیباتی مانند گلایکولیک اسید و مندلیک اسید کمتر از 10 درصد، پپتایدها، هیالورونیک اسید، کوجیک اسید، آربوتین و روغن تی تری یا درخت چای نیز می توانید برای لایه برداری پوست و کمک به حفظ رطوبت طبیعی آن در دوره بارداری استفاده کنید. 

در مقابل ترکیباتی مانند هیدروکینون، رتینوئید، خانواده ترتینوئین ها، رتینول، رتینیل پالمیتات و مشتقات ویتامینA ، سالیسیلیک اسید بالای 2%، بنزوئیل پراکسید بالای 2% برای استفاده در دوران بارداری مناسب نیستند. این ترکیبات با مختل نمودن عملکرد لایه دفاعی پوست موجب افزایش بیش از حد جذب ترکیبات می گردند که ممکن است در دوران بارداری عوارض جدی را ایجاد نماید. استفاده از سالیسیلیک اسید با غلظت دو درصد یا کمتر در دوران بارداری مشکلی ایجاد نمی کند ولی درصدهای بالاتر این اسید لایه بردار به منظور پیشگیری از ایجاد نقص های مادرزادی و سایر عوارض حاملگی مجاز نمی باشد. یکی از دیگر از ترکیبات مضر برای این دوران، هیدروکینون است. این ماده ضد لک دارای قابلیت جذب سیستمیک بالا (35 تا 45 درصد) می باشد و بر اساس مطالعات، حدود 45٪ این ماده مستقیماً وارد جریان خون می شود. علاوه بر موارد ذکر شده، ترکیبات مضری مانند پارابن، فتالات، فرمالدئید، آداپالن و راکوتان آلومینیوم کلراید نیز در دوران بارداری قابل مصرف نمی باشند.

روتین مراقبت از پوست در دوران بارداری

نکات مهم در روتین پوستی بارداری 

توصیه می کنیم در دوران حساس بارداری از انجام کارهای زیبایی غیر ضروری مانند تزریق ژل و بوتاکس و فیلر، لیزر، رنگ و دکلره کردن موها پرهیز کنید. اما رعایت یک روتین پوستی منظم و ساده تاثیر چشمگیری در حفظ سلامت و زیبایی پوست شما و پیشگیری از بروز بسیاری از مشکلات خواهد داشت. اگر در دوران بارداری پوست شما شرایط نرمالی داشته و مشکل خاصی ندارد، می توانید یک روتین روزانه ساده شامل یک شوینده ملایم پوست، مرطوب کننده و ضد آفتاب فیزیکی داشته باشید. اگر احساس می کنید که پوست شما دچار لک و تیرگی شده است، می توانید در کنار روتین پوستی خود از ترکیبات ایمنی مانند ویتامین سی و آزلائیک اسید مانند کرم ویتامین سی 23% + هیالورونیک اسید 2% اوردینری استفاده نمایید. 

اگر پوستتان به اندازه کافی سفت و شاداب به نظر نمی رسد، مصرف سرم و کرم های حاوی پپتاید برای شما انتخاب مناسبی هستند. و همین طور اگر پوست شما دچار جوش و آکنه های پوستی ناشی از تغییرات هورمونی در بارداری می شود، می توانید برای درمان آن ها از محصولات حاوی نیاسینامید، آزلائیک اسید، لاکتیک اسید و لایه بردارهای طبیعی استفاده نمایید. به هیچ عنوان برای درمان آکنه و جوش در بارداری نباید از رتینویید ها، سالیسیلیک اسید بالای 2 درصد و‌ بنزوئیل پروکساید استفاده نمود. سرم ضد جوش نیاسینامید 10٪ و زینک 1٪ اوردینری یا کرم ضد جوش آزلائیک اسید اوردینری می توانند به شما در کاهش مشکلات پوستی کمک کنند. 

یکی دیگر از اقدامات موثری که می توانید در دوران بارداری برای پیشگیری از ایجاد ملاسما و تیرگی پوست انجام دهید، این است که تا حد ممکن از قرار گرفتن طولانی مدت در معرض نور آفتاب خصوصا در هنگام ظهر خودداری نمایید. علاوه بر این ضروری است که به صورت روزانه و منظم از یک ضد آفتاب مناسب با SPF 30 یا بالاتر استفاده شود. بهتر است در دوران بارداری از ضد آفتاب های دارای فاکتورهای حفاظتی فیزیکی و با پوشش طیف های گسترده در برابر اشعه های UVA و  UVBاستفاده کنید. ضد آفتاب های فیزیکی یا مینرال ترکیبات کاملا بی خطری دارند و نسبت به ضد آفتاب های شیمیایی ایمن تر هستند. از این رو برای خانم های باردار کاملا مناسب می باشند. کرم ضد آفتاب سبک فیزیکی دکتر دنیس گراس مدل رینکل دیفنس با SPF 30 یک ضد آفتاب با محافظت 100% مینرال و فیزیکی با عملکرد بالا است. این ضد آفتاب محافظت کاملی از پوست در برابر طیف وسیعی از اشعه های مضر UVA و UVB، آلودگی ها و نور آبی ساطع شده از گوشی ها و صفحه نمایش کامپیوترها ارائه می دهد. 

علاوه بر این موارد توصیه می کنیم از محصولات مراقبتی مانند شوینده، کرم ها و .... که فرمولاسیون ملایم تری دارند، استفاده کنید. این گونه می توانید از ایجاد تحریک و حساسیت پوستی جلوگیری نماییدهمچنین فراموش نکنید که پس از زایمان نیز از پوست خود به خوبی مراقبت کرده و از آن در برابر آفتاب محافظت نمایید. زیرا این کار به درمان و پیشگیری از بدتر شدن لک ها و سایر مشکلات پوستی کمک زیادی می کند.

نظرات

captcha Refresh

به این مطلب امتیاز دهید

جدیدترین مقالات