بستن

بنر هدر دسکتاپ
بنر هدر موبایل

دلایل بوجود آمدن ترک و راهکارهای رفع ترک پا

دلایل بوجود آمدن ترک و راهکارهای رفع ترک پا
چکیده این مطلب : انتشار : 1400/12/20 1 نظر

یکی از اعضای بدن که نقشی حیاتی در سلامت سایر اعضا داشته و در طول روز متحمل بسیاری از سختی ها و فشار ها میباشد، پا است که همین امر سبب میشود که پوست این قسمت از بدن نسبت به دیگر اعضای آن، سریعتر دچار زبری، خشکی و دیگر مشکلات شود. از دلایلی که باعث ایجاد ترک های ریز و درشت در ناحیه ی پا  و استهلاک آن میشود قرار گرفتن پا در کفش و جوراب به مدت طولانی است.
متخصصان و پزشکان پا را قلب دوم انسان می نامند. اما با این وجود بیشتر افراد به دلیل دیده نشدن پا از آن غافل شده اند. اما لازم است بدانید پا نیز مانند دست، صورت و دیگر قسمت های بدن مهم بوده و نیازمند توجه و رسیدگی میباشد. پس مراقبت از پا و جلوگیری از بروز ترک پا بسیار حائز اهمیت است. زیرا افزایش سلول های مرده علاوه بر اینکه ظاهری زشت و نامناسبی به پا میدهند بلکه به مرور باعث خارش، التهاب و در برخی موارد سوزش دردناک همراه با خونریزی را برای فرد به ارمغان خواهند آورد.
 ما در این مقاله قصد داریم، عواملی که باعث ایجاد ترک پا، سفت و خشن شدن آن میشود را بررسی نموده و راهکارهای طبیعی برای درمان این عارضه را به شما ارائه دهیم.

چه عواملی باعث ایجاد ترک میشود؟

 دلایل متعددی می توانند سبب این عارضه پوستی شوند که به دو نوع عوامل بیرونی و داخلی تقسیم میشوند. مادر اینجا به مهم ترین آنها اشاره کرده ایم:

1-  عوامل بیرونی ترک پا

•    ایستادن طولانی مدت: معمولا افرادی که به صورت مداوم سرپا بوده و به مدت زیادی می ایستند، به دلیل فشاری که به کف پا و به خصوص پاشنه ی پا وارد میشود، به مرور دچار  ترک در قسمت پا میشوند. پزشکان به این افراد توصیه میکنند برای جلوگیری از این مشکل و برای توزیع وزن بدن خود بر روی کف پا از کاپ پاشنه ( Heel cup)استفاده کنند. به علاوه، میتوانید با انجام چند حرکت ورزشی ساده فشار وارده بر پاشنه ی پا را کاهش داده و با اعضای دیگر تقسیم کنید.
•    صابون ها و مواد شوینده قوی: استفاده از صابون ها و مواد شوینده ای که با پوست شما سازگاری ندارند، به مرور باعث خشکی و زبری پوست خواهد شد که این مسئله در قسمت کف پا بیشتر از دیگر اعضا اهمیت دارد. چربی های مفید پوست با شستشوی مداوم با صابون، چربی را کاهش داده و باعث ایجاد خشکی و ترک های پوستی در پاشنه ی پا میشود. به علاوه، به رعایت نکردن نظافت و بهداشت پا نیز کف پا ترک خورده و ظاهری خشن پیدا خواهد کرد.
•    حمام کردن نادرست: حمام آب گرم یا داغ به مدت طولانی باعث آرامش شده و حس دلپذیری را به وجود می آورد ولی این امر باعث ایجاد ترک پا میشود، زمانی که آب داغ با پوست تماس می یابد به مرور چربی طبیعی آن را از بین برده و این موضوع سبب خشکی و زبری کف پا میشود. 
•    استفاده از کفش نامناسب: پوشیدن برخی از کفش ها با کف صاف و یا صندل ها، سبب میشود چربی پوست کف پا به اطراف پخش شده و در نتیجه باعث ایجاد ترک در نواحی پاشنه ی پا شود. به علاوه، کفش هایی که کف آنها باریک بوده و اندازه درستی ندارند سبب احساس درد در کف پا شده و باعث ایجاد ترک پا خواهند شد. برای حل این مشکل، توصیه میشود از کفش های مناسب که پشت بسته داشته و اندازه ی آن تا مچ پا میرسد استفاده کنید تا تکیه گاه درستی برای پا ایجاد شود.

دلایل بوجود آمدن ترک و راهکارهای رفع ترک پا

2- عوامل درونی موثر بر ایجاد ترک پا

•    کمبود ویتامین: عدم جذب کافی ویتامین ها و مواد مغذی ضروری بدن باعث اختلال در عملکرد بدن شده و به مرور زمان پوست آن خشک و ضخیم خواهد شد. به همین دلیل لازم است از مواد غذایی حاوی ویتامین های A،Bو Cاستفاده کنید، این مواد احتمال بروز ترک پا را کاهش داده و به مرور به رفع این مشکل کمک خواهد کرد.

•    وزن بالا: همانطور که میدانید پاها وزن کل بدن را برعهده داشته و با افزایش وزن به کف پاها فشار وارد شده و لایه های چربی زیر پاشنه ی پا متحمل فشار زیادی خواهند شد که در اینصورت لایه ی چربی پاشنه ی پا به اطراف پخش خواهد شد تا وزن بیشتری را تحمل کند. توصیه ی ما برای حل این مشکل، حفظ وزن ایده آل خودتان طبق قد، سن و جنسیت است.

•    یائسگی: برخی از بانوان بعد از دوران یائسگی دچار کراتودرمای اکتسابی میشوند این مشکل علل ژنتیکی نداشته و ممکن است در هر فردی ایجاد شود که سبب ضخیم شدن و پوسته پوسته شدن کف پا خواهد شد.

•    اگزما: یکی از بیماری های پوستی که سبب سوزش، خارش و خشکی مزمن در پوست میشود اگزما است که یک بیماری التهابی میباشد. این مشکل با ترک پا رابطه ی مستقیم داشته که معمولا در افرادی با مشاغل سخت و ورزشکاران ظاهر میشود و نباید آن را با ترک های ساده پوستی پاشنه ی پا اشتباه گرفت.
•    عفونت باکتریایی و قارچی:  با افزایش سن عفونت های میکروبی و قارچی که باعث بروز خشکی و ترک پاشنه ی پا میشوند، افزایش می یابد. همچنین ابتلا به عفونت قارچی سبب پوسته پوسته شدن پوست کف پا به شکل غیرعادی و التهاب ناخن ها و پوست اطراف آن خواهد شد که توصیه میشود با بروز این مشکلات به پزشک متخصص مراجعه نمایید.

•    بیماری های ارثی: دیابت و تیروئید از بیماری زمینه ای ایجاد ترک پاشنه ی پا هستند به دین صورت که با افزایش باکتری ها و میکروب های مختلف، پوست جلوه ای نامناسب پیدا کرده و ترک پا ایجاد خواهد شد.

دلایل بوجود آمدن ترک و راهکارهای رفع ترک پا

راهکار طبیعی و خانگی  درمان ترک پا

روش های موثر و مفیدی برای درمان ترک پا و خلاصی از زیری کف پا وجود دارد به صورتی که به صورت مداوم و اصولی مورد استفاده قرار گیرند. در ادامه با برخی از روش های خانگی و طبیعی درمان ترک پا آشنا خواهید شد:

•    ترکیب گلیسیرین و گلاب

گلیسیرین ماده ای است که در بسیاری از ترکیبات مواد آرایشی و بهداشتی حضور دارد که تاثیرات مهمی بر لطافت و نرمی پوست دارد و به همین دلیل در مواد آرایشی و بهداشتی متفاوتی استفاده میشود. به علاوه، گلاب یک آنتی اکسیدان، ضد التهاب و ضد عفونی کننده است که دارای ویتامین های D،Eو A بوده و یک اسانس بسیار مفید میباشد که برای پوست به عنوان یک ماده ی معجزه گر عمل میکند.
مقداری یکسان از این دو ماده را با یکدیگر مخلوط کنید و بر روی پاشنه ی پا بمالید و حدود 2 ساعت اجازه دهید این ترکیب روی پا قرار گیرد سپس ان را بشویید. هفته ای دو مرتبه این کار را انجام دهید، بیشتر اوقات این ماسک درمان قطعی ترک پا به شمار می آید.

•    پارافین و روغن نارگیل

مقداری پارافین را در ماکروفر یا با استفاده از بخار، به حالت مایع در بیاورید. سپس به آن 2 قاشق غذاخوری روغن نارگیل اضافه کنید. این ترکیب را به کف پاهای خود بمالید و 10 دقیقه صبر کنید. سپس لایه ی دوم را بمالید این کار را تا جایی ادامه دهید که چند لایه از این ترکیب روی پوست کف پا قرار گیرد. برای افزایش اثرگذاری، پای خود را درون یک کیسه فریزر قرار داده و به مدت 1 الی 2 ساعت اجازه دهید به همین صورت باقی بماند. البته این کار را میتوانید شب قبل خواب انجام دهید و بخوابید. سپس پاهای خود را تمیز کنید. برای نتیجه دهی مطلوب تر هفته ای دوبار از این ماسک پا استفاده کنید.

•    لایه برداری کف پا با آب گرم

ظرف مناسبی مانند وان را از آب گرم یا ولرم پر کنید میتوانید مقداری نمک دریا به آب اضافه کنید تا اثر بخشی بیشتری داشته باشد. سپس پاهای خود را در آن قرار دهید و اجازه دهید 10 الی 30 دقیقه به همان صورت باقی بماند. این امر باعث نرمی و خیس خوردن کف پای شما شده و بهتر است با استفاده از سنگ پا یا برس کف پا سطح کف پای خود را لایه برداری و اسکراب کنید. این کار، لایه های زبر و ضخیم پوست و سلول های مرده را از سطح پوست جدا کرده و نرمی و لطافت پوست پا را افزایش میدهد. همچنین بعد از خشک شدن پاها از یک مرطوب کننده ی مناسب یا یک لوسیون استفاده کنید تا شادابی، طراوت و نرمی پوست کف پا حفظ گردد. 

دلایل بوجود آمدن ترک و راهکارهای رفع ترک پا

•    استفاده از روغن های گیاهی

روغن‌های گیاهی مانند بادام، سیاهدانه، کرچک، بنفشه، زیتون، نارگیل و کنجد باعث ایجاد لطافت و نرمی در پوست شده و برای درمان ترک پا بسیار مناسب هستند. بهتر است شب و قبل از خوابیدن چند قطره روغن به کف پا بمالید و برای افزایش جذب روغن، جورابی بپوشید. به علاوه میتوانید با ماساژ دادن کف پا به صورت دورانی  اثربخشی روغن را افزایش دهید. سپس بعد از بیدار شدن از خواب و بعد از لایه برداری پوست پاشنه پا، پاهای خود را با آب شستشو دهید.

•    جوش شیرین

جوش شیرین یکی از روش های موثر برای رفع ترک پا میباشد. لازم است در ابتدا یک وان آماده کرده و با آب پر کنید و حدود 3 قاشق غذاخوری جوش شیرین به آن اضافه کنید. سپس پاهای خود را به مدت 10 تا 15 دقیقه در آن قرار دهید. بعد از گذشت این مدت زمان پاهای خود را شسته و  با استفاده از لوسیون ها پاهای خود را مرطوب کنید. 

•    ترکیب عسل و آب

 تحقیقات سال 2012 نشان دهنده ی خواص ضد باکتریایی و ضد میکروبی عسل بوده و استفاده ی مداوم از آن باعث پاکسازی و بهبود زخم ها شده و سریعا پوست را مرطوب و نرم میکند. بنابراین برای درمان ترک پا، عسل گزینه ی بسیار مناسبی است. بدین صورت که 3 قاشق غذاخوری عسل را با مقداری آب ولرم ترکیب کرده و داخل وان بریزید سپس پاهای خود را به مدت 20 دقیقه درون آن قرار دهید. برای اثربخشی بیشتر لازم است پاهای خود را درون وان ماساژ دهید. سپس پاهای خود را خشک کنید. برای نتیجه دهی مناسب هر چند روز یکبار این کار را انجام دهید.

•    وازلین

در صورتی که خشکی و ترک های کف پا سطحی باشند، میتوانید از وازلین برای درمان آنها استفاده کنید. در ابتدا باید پاهای خود را حداقل 15 دقیقه در وان آب گرم قرار دهید تا پوست کف پا نرم گردد. سپس مقداری از وازلین را بر روی پوست پا ماساژ داده و برای اثربخشی بهتر مقدار کمی آبلیمو را با وازلین ترکیب کرده و بر روی کف پا مالش دهید. میتوانید  این کار را قبل از خواب انجام دهید و با پوشیدن جوراب مناسب، میزان اثر و نفوذ این ترکیب را افزایش دهید.

دلایل بوجود آمدن ترک و راهکارهای رفع ترک پا

روش های پیشگیری از ترک پا

•    سبک زندگی درست و رعایت نکات بهداشتی مانع از ترک پا میشود. 
•    مواردی که باید در یک روتین روزانه و رژیم غذایی مد نظر گرفته میشود مانند نوشیدن آب کافی و مصرف غذاهای حاوی ویتامین و مواد مغذی لازم برای لطافت و شادابی پوست حائز اهمیت هستند.
•     رعایت نظافت و بهداشت و استفاده از کرم‌های مرطوب کننده و آبرسان باعث حفظ لطافت، انعطاف پذیری، جلوگیری از ایجاد خشکی و پیشگیری از ترک کف پا نقش مهمی دارد.
•    از کفش و جوراب مناسب در صورت ایستادن طولانی مدت و پیاده روی های مداوم استفاده کنید. با آب داغ و خیلی گرم حمام نکرده و دوش نگیرید.
•    از شستشوی پوست با صابون خودداری کنید تا چربی های مفید پوست حفظ گردد.

سخن پایانی

امیدواریم بعد از خواندن این مقاله به راه حل مناسبی برای حل این مشکل رسیده باشید. برای این منظور سعی کنید از آسیب رساندن به پا و پوست آن جدا خودداری کنید زیرا ممکن است زخم ایجاد شود و مشکلات متعددی را ایجاد کند. ترک پا و خشکی آن یکی از بدترین مشکلات پا بوده که عدم درمان آن باعث از بین رفتن عصب پاشنه ی پا میشود که این خود میتواند در راه رفتن مشکلات جدی ایجاد کند. علاوه بر این میتوانید از ماسک لایه بردار و نرم کننده پا پیوردرم جهت رفع ترک و نرم کنندگی فوری پاها استفاده کنید، اگر ترک پا درمان نشده و شدت گیرد، باعث تجمع بافت های مرده در پاشنه ی پا شده و در نهایت باعث عفونت میشود. بنابراین میتوان نتیجه گرفت باید با مشاهده  علائم  ترک پا و عدم بهبود با روش های گفته شده، حتما نسبت به درمان آن اقدام نموده و در صورت عدم بهبودی به پزشک مربوطه مراجعه کنید.

نظرات

شهریاری
۰۰
پاسخمن بعد از خوندن این مطلب از ترکیب گلیسیرین و گلاب استفاده کردم خیلی خوب جواب داد روی ترک پاهام
captcha Refresh

به این مطلب امتیاز دهید

جدیدترین مقالات