بستن

بنر هدر دسکتاپ
بنر هدر موبایل

در مورد کلاژن و مزایای آن بر پوست چه می دانید؟

در مورد کلاژن و مزایای آن بر پوست چه می دانید؟
چکیده این مطلب : انتشار : 1401/07/09 0 نظر

کلاژن فراوان ترین و در عین حال یکی از ضروری ترین پروتئین های بدن می باشد. این ماده که یکی از بلوک های اصلی در بافت استخوان ها، پوست، عضلات، تاندون ها و ... می باشد، حدود یک سوم از ترکیب پروتئینی بدن را تشکیل می دهد. این پروتئین حیاتی نقش پررنگی بر روی سلامتی کلی بدن و همچنین زیبایی و جوانی ساختار پوست دارد. اگر چه این پروتئین به صورت طبیعی در بدن ما وجود دارد اما مقدار آن با افزایش سن کاهش می یابد. کمبود این ماده در واقع به معنای آغاز روند پیری پوست و بروز علائمی همچون افتادگی، شل شدن، خطوط ریز و چین و چروک های عمیق تر و .... می باشد. در این مقاله در مورد کلاژن و اهمیت آن برای حفظ سلامتی و جوانی پوست صحبت می کنیم. پس اگر به دنبال پیشگیری از ایجاد پیری زودرس هستید، در ادامه ما را همراهی کنید. 

آشنایی با کلاژن و انواع آن

واژه کلاژن از کلمه یونانی "kólla" به معنای چسب گرفته شده است. کلاژن، پروتئین مهمی در قسمت های مختلف بدن است که مانند چسبی اجزا را در کنار هم نگه می دارد. این ماده پوست، استخوان ها، غضروف، رباط ها، رگ های خونی، قرنیه ها و دندان ها و .... را می سازد و حتی از سیستم گوارش ما پشتیبانی می نماید. جالب است بدانید که کلاژن ها علاوه بر مصارف غذایی و دارویی در بخش های متعدد تولیدی از جمله تولید ژلاتین، پر کننده های جراحی پلاستیک، پانسمان سوختگی، سیم آلات موسیقی و ... نیز مورد استفاده قرار می گیرند. 
کلاژن ها به حداقل 16 نوع تقسیم می شوند که چهار نوع اصلی شامل نوع یک  (I)، نوع دو (II)، نوع سه (III)، و نوع چهار (IV) می باشد. 

  • کلاژن نوع یک: این نوع کلاژن شامل حدود 90 درصد از کلاژن موجود در بدن بوده و از دسته های فیبر متراکم شکل می گیرد. کلاژن نوع (I) از در بافت های همبند و ساختار پوست، استخوان ها، غضروف فیبری و دندان ها یافت می شود. 
  • کلاژن نوع دو: این نوع کلاژن از دسته های فیبر با تراکم کمتر شکل گرفته و در غضروف های ارتجاعی مفاصل وجود دارند. 
  • کلاژن نوع سه: عملکرد این نوع از کلاژن ها در پشتیبانی از ساختار عضلات، اندام ها و عروق است. 
  • کلاژن نوع چهار: این نوع کلاژن نیز وظیفه پالایش را به عهده داشته و در لایه های پوست موجود است. 

در مورد کلاژن و مزایای فوق العاده آن بر پوست چه می دانید؟

عوامل موثر بر کاهش و آسیب به کلاژن های طبیعی در بدن 

1.   افزایش سن

همان طور که اشاره کردیم با وجود این که کلاژن ها به صورت طبیعی در بدن وجود داردن اما سطوح طبیعی آن با افزایش سن به مرور کاهش می یابد. بنابراین افزایش سن را می توان یکی از دلایل اصلی کاهش مقدار کلاژن با کیفیت در بدن دانست. به همین دلیل است که پوست به تدریج جوانی و شادابی و قابلیت ارتجاعی خود را از دست می دهد. غضروف ها و مفاصل نیز ضعیف تر شده و انواع بیماری ها بیشتر می شود.  

2.    اشعه های مضر نور خورشید

اشعه های UV اصلی ترین دشمن پوست و سلامتی و جوانی آن هستند. قرار گرفتن در معرض این اشعه ها به مدت طولانی و بدون محافظت از پوست و استفاده از ضد آفتاب ها، می تواند ضمن تخریب کلاژن های پوست، میزان تولید طبیعی کلاژن در پوست را نیز کاهش دهد.

3.    سبک زندگی ناسالم و تغذیه ناصحیح

سبک زندگی ما اثرات مستقیمی بر روی کیفیت پوست ما دارد. زمانی که تغذیه نامناسبی داشته باشیم می توانیم صدمات جیران ناپذیری به پوستمان وارد کنیم. خصوصا بکارگیری قند و کربوهیدرات های پالایش شده موجب اختلال در توانایی کلاژن برای ترمیم می شود. علاوه بر مصرف شیرینی جات و قندها، سیگار کشیدن نیز میزان کلاژن سازی را کاهش داده و عملکرد آن در بهبود آسیب ها و زخم ها را مختل می سازد. این موضوع باعث پیدایش علائم پیری و چین و چروک ها می شود. 

4.    بیماری های خاص

برخی بیماری ها و اختلالات خود ایمنی مانند لوپوس نیز می توانند موجب آسیب رساندن به کلاژن ها شوند. 

در مورد کلاژن و مزایای فوق العاده آن بر پوست چه می دانید؟

راهکارهای بازیابی و تامین مجدد کلاژن در بدن 

اگر چه کلاژن موجود در بدن به مرور زمان و بنا به دلایل مختلفی کاهش می یابد. از طرفی هم این کمبود باعث بروز علائم پیری زودرس، افتادگی و چروک شدن پوست و .... می شود. اما راهکارهای موثری برای افزایش میزان این ماده وجود دارد که در ادامه بررسی می کنیم.

1.    مواد مغذی حاوی کلاژن

منابع غذایی طبیعی زیادی وجود دارند که یا حاوی کلاژن هستند و یا باعث تحریک کلاژن سازی در پوست می شوند. به عنوان مثال، کلاژن در بافت های همبند غذاهای حیوانی مانند گوشت مرغ و همچنین آب استخوان مرغ یا حیوانات دیگر وجود دارد. ژلاتین نیز سرشار از آمینو اسیدهای مورد نیاز برای تولید کلاژن است. علاوه بر این ها، کلاژن ها در ابتدا به صورت پروکلاژن شکل می گیرند. بدن انسان با ترکیب دو آمینو اسید گلیسین و پرولین موجب تولید پروکلاژن می شود که ویتامین  Cنیز در این فرآیند نقش دارد. لذا شما می توانید با منابع غذایی حاوی ویتامین سی مانند مرکبات، فلفل دلمه، توت فرنگی و منابع حاوی پرولین مانند سفیده تخم مرغ، جوانه گندم، محصولات لبنی، کلم، مارچوبه، قارچ ها و منابع حاوی گلیسین در پوست مرغ و ژلاتین و انواع غذاهای پروتئینی و همچنین منابع مس در گوشت قرمز، دانه کنجد، پودر کاکائو، بادام هندی و عدس میزان کلاژن را افزایش دهید. 

علاوه بر این آمینو اسیدهای مورد نیاز برای ساخت پروتئین های جدید را از گوشت قرمز، گوشت ماکیان، غذای دریایی، لبنیات، حبوبات و توفو نیز می توان تامین کرد. با وجود این که کارشناسان مصرف مواد غذایی سرشار از کلاژن را توصیه می کنند. اما همچنان افزایش کلاژن از این طریق حای بحت دارد. زیرا پس از مصرف پروتئین ها، این ماده در بدن به آمینو اسیدها تجزیه شده و سپس دوباره پیوند می خورد. بنابراین دلیل قطعی وجود ندارد که کلاژن غذایی که خورده شده به صورت مستقیم منجر به شکل گیری سطوح بالاتر آن در بدن شود. 

2.    مکمل های کلاژن

یکی دیگر از روش های موثری که می تواند به بازیابی میزان کلاژن در بدن ما کمک کنند، مصرف مکمل های کلاژن است. دو نوع از محبوب ترین و موثرترین مکمل های کلاژن شامل کلاژن هیدرولیز شده و ژلاتین که حاصل پخته شدن کلاژن است، می باشد. بر اساس مطالعات صورت گرفته، استفاده از مکمل های کلاژن در کنار تمرینات قدرتی به افزایش حجم و قدرت عضلانی حتی در افراد مسن می شود. همچنین در درمان بیماری ها، کاهش درد افراد مبتلا به آرتروز و بهبود قابلیت کشسانی و انعطاف پذیری پوست، بهبود ظاهر پوست و کاهش چین و چروک ها و خطوط آن موثر است.

انواع مکمل های مختلفی برای تامین کلاژن وجود دارند. برای مثال کلاژن فرم پپتید ژلی نبوده و به شکل ساشه های پودری به راحتی همراه با غذا، آب، اسموتی ها، سوپ ها و ... قابل مصرف هستند. برخی دیگر از مکمل ها نیز به شکل کپسول و قرص فرموله می شوند. برای انتخاب نوع مکمل باید به منابع کیفیت بالای ان دقت کرد. یکی از منابع در دسترس و موثر، کلاژن دریایی است که از پوست ماهی گرفته می شود. این مکمل اغلب عوارضی نداشته مگر این که از نظر طعم و بو با ذائقه افراد سازگار نباشد. و با فردی نسبت به منبع مکمل به عنوان مثال ماهی آلرژی داشته باشد و احساس سنگینی و سوزش ایجاد شود. 

کپسول کلاژن مای ویتامینز 90 عددی یک منبع کلاژن با کیفیت بالا است. این مکمل حاوی یک فرم هیدرولیز شده از کلاژن برای حمایت از سطوح طبیعی کلاژن در بدن است. در این مکمل از کلاژن خوک نوع 1 استفاده شده که برای پوست و استخوان ها ضروری می باشد. لذا به بازیابی و افزایش میزان سطح کلاژن طبیعی در بدن و جبران کاهش آن در اثر افزایش سن کمک می کند. این مکمل که با یک فرمول تخصصی و پیشرفته تولید شده، حاوی400  میلی گرم کلاژن هیدرولیز شده در هر وعده است. از این رو در جوانسازی پوست و سلامتی کلی بدن، استخوان ها، مفاصل، غضروف سیستم گوارش و .... فوق العاده موثر خواهد بود. علاوه بر این به دلیل داشتن فرم کپسولی مناسب، قابلیت جذب سریع تر و راحت تری نسبت به سایر پروتئین های ضروری بدن دارد. این مکمل کلاژن برای همه افراد قابل استفاده است. به علاوه مصرف آن به همراه ویتامین C موجب جذب بیشتر و افزایش تحریک کلاژن سازی طبیعی و بازیابی آن می شود. 

در مورد کلاژن و مزایای فوق العاده آن بر پوست چه می دانید؟

3.    استفاده از محصولات موضعی کلاژن ساز

امروزه بسیاری از محصولات مراقبت پوستی تخصصی به منظور تحریک تولید کلاژن در پوست ساخته می شوند. این محصولات یا خود حاوی کلاژن هیدرولیز شده برای انتقال به پوست هستند. یا سبب تحریک کلاژن سازی در پوست شما می شوند. یکی از بهترین سرم های موضعی کلاژن ساز، سرم جوانساز و تقویت کننده کلاژن بوستر اینکی لیست است. این سرم با استفاده از یک پپتید دوگانه و ماتریکسیل 3000 فرموله شده و به جوانساز و پیشگیری و کاهش علائم پیری پوست کمک می کند. این سرم در واقع موجب تقویت کلاژن طبیعی پوست شده و ظاهری صاف و یکدست و محکم تر به آن می بخشد. در مقابل نیز به آبرسانی و نرم شدن پوست و کاهش ظاهر خطوط ریز و چین و چروک ها کمک می کند. این سرم با بهبود کلاژن سازی سبب افزایش خاصیت ارتجاعی، لطافت، انعطاف پذیری و استحکام پوست می شود. شما می توانید از این محصول برای پوست صورت و گردن و سایر نواحی بدن استفاده کنید.

نظرات

captcha Refresh

به این مطلب امتیاز دهید

جدیدترین مقالات